“Bilindiği üzere tavukları en genel tabirle, süs tavukları ve yumurta tavukları olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Yumurta tavuğu besicilerinin tercih edebileceği birçok tavuk ırkı olmasına rağmen hiç şüphesiz öne çıkan ırklar; Australorp, Lohman Brown, Ligorin ve Ataks olarak sıralanabilir.”
Yumurta Tavukları Özellikleri
Bir önceki paragrafta sıralanan yumurta tavuklarının hiç şüphesiz birbirlerine kıyasla birtakım üstünlükleri ve olumsuzlukları mevcuttur. Dolayısıyla, tavuk besicilerinin tercihini hangi yumurta tavukları yönünden kullanacağını belirleyen faktörler hayli önemlidir. Bu faktörler;
- Kümesin yapısı ve yumurta tavuğunun organik ya da suni ortamda besleneceği.
- Yıllık hedeflenen yumurta sayısı.
- Yalnızca yumurta odaklı değil et tavuğu olarak da kullanılmak istenmesi.olarak listelenebilir.
Yumurta tavuklarının her birini detaylı bir şekilde incelemeden önce üzerinde durulması gereken nokta; yumurta tavuk ırklarının hangi noktalarda birbirinden ayrıldığıdır. Yumurta tavuklarının, ırka bağlı olarak değişkenlik gösteren özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Yıllık yumurta sayısı.
- Hastalıklar ve çevresel etkenler karşısında dayanıklılığı.
- Yumurta verimini kaç yaşına kadar devam ettirebildiği.
- Et tavuğu olarak da kullanılma ihtimali.Kümes yapısına çabuk uyum sağlaması.
Genel ifadelerle yumurta tavukları kapsamında değerlendirilebilecek olan ırkların farklılıklarına ve tavuk besicilerinin bakış açılarına değindikten sonra her bir tavuk ırkını detaylandırmak mümkündür.
Australorp Tavuk Irkı
Genel bir yanılgı olarak Australorp tavuk ırkının yıllık yumurta sayısı 320-340 bandında olduğu iddia edilse de, gerçek bunun aksidir. Yapılan araştırmalar neticesinde, ideal koşullarda salma olarak beslenen Australop tavuklarının yıllık yumurta üretiminin 250-260 bandında değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.
“Australorp yumurta tavuğunu diğer ırklardan ayıran temel nokta; yumurta verimini 5 yıl gibi uzun bir zaman diliminde devam ettirebilmesidir. Öyle ki, doğru aşı, yem takviyeleri ve uygun kümeste bakıldığı takdirde bu süre 7 yıla kadar çıkabilir.”
Dolayısıyla, tavuğun hastalıklar karşısında direnci, yumurta verimi ve bu verimi devam ettirme süresi tavuk besicisinin ilgisine ve yeteneklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir ifadesinin kullanımı yerinde olacaktır.
“Australorp yumurta tavuğunun bir diğer özelliği de; sahip olduğu uysal yapı ile kümese çabuk uyum sağlamasıdır. 2.5 ile 3.5 kilogram ağırlığında olabilen Australorp tavukların en büyük dezavantajı; hastalıklar karşısında direnç gösterememesi ve özellikle kış aylarında yumurta veriminin büyük ölçüde azalmasıdır.”
Lohman Tavuk Irkı
Türkiye’de faaliyet gösteren tavuk besicilerinin en sık tercih ettiği yumurta tavuklarının başında gelen Lohman tavuk ırkı, salma yani organik olarak beslendiği takdirde yıllık 220-250 aralığında yumurta üretir. Suni ortamlarda beslenen tavuklarda ise bu sayı 260-280 olarak ifade edilebilir. Dolayısıyla, suni ortamlarda yumurta tavuğu beslemek isteyen besicilerin tercih edeceği tavuk ırkı hiç şüphesiz Lohman Brown olacaktır.
“Diğer tavuk ırklarına kıyasla Lohman Brown tavuklarının en büyük avantajı; az yem tüketerek yüksek yumurta sayılarına ulaşmasıdır.”
Hibrit bir yumurta tavuğu olması dolayısıyla Lohmanların yumurtalarından orijinal Lohman Brown çıkmaz. Buna ek olarak; besin takviyeleri ve aşı yönünden yetersiz kaldığı takdirde yumurta verimleri çabuk düşer. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda; hayli narin ve kırılgan olduğu görülen Lohman Brown tavuklarının üzerine hayli düşülmesi gerekir.